Rózsa Floribunda

Rózsa, kertünk egyik legszebb éke. A nyár jellegzetes illata, amelyet üvegekbe is zárhatunk, ez a növény ugyanis ehető. Rózsaszörpöm alapanyagául több faj is szolgál, amelyekről néhány érdekességet írok Nektek. A fajok rövid jellemzéséről, az én növényeim életciklusáról, illetve a szörpről, amelyet elkészítettem Nektek. Hogyan, miből? Lássuk csak!

Rózsaként körülbelül 200 fajt tartunk számon. Ezek mindegyike a Rosa nemzetségbe tartozik, azonban különböző eredetűek lehetnek.

Vadrózsa

Európa szerte a gyepűrózsa, avagy a csipkebogyó honos (Rosa canina). Ez úton-útfélen előfordul, tavasszal a virágaiban gyönyörködhetünk, azonban legfőbb értéke a termése, amelynek C-vitamin tartalma a citroménak tízszerese!

Parlagi rózsa

A rózsákat több ezer éve nemesítik, a korai fajták, szelektált populációk nagyon hasonlítottak a vad alap fajokhoz. A nemesítő munka eredményeképp alakultak ki az úgynevezett középkori, vagy történelmi rózsák. Ezek nagyon illatosak, de sajnos egy szezonban csak egyszer virágoznak, illetve a csipkebogyóhoz hasonló termést érlelnek. Ilyen középkori rózsa a parlagi rózsa (Rosa gallica).

A középkori rózsák, illetve a Délkelet-Ázsiában honos folyton nyíló (azonban nem illatos) rózsák keresztezésével jöttek létre a nemes rózsák. Így nemcsak illatosak lettek a virágaik, hanem egész évben virágoztak. A nemes rózsákat képviselik például a közismert teahibridek, illetve a floribunda típusú rózsák. Ha szívesen tanulmányoznád a rózsák világát még részletesebben, ajánlom a következő oldalt.

Kertemben a gyepűrózsákon felül parlagi rózsák és floribundák is megtalálhatóak. Ezekből készítettem el a rózsaszörpöt Nektek.

A teljesen kinyílt rózsa szirmait…

Rózsavirág

Egy tálba leszedtem…

Rózsaszirom

Alapos tisztítás után feltettem főni.

Rózsa főzés

Majd hozzáadtam a citromot.

Rózsavíz szűretlenül

Miután a szirmok elvesztették színüket, leszűrtem.

Rózsaszörp fazékban

Visszatettem a gázra és közben hozzáadtam a cukrot. Hagytam felforrni, majd kiporcióztam az üvegekbe, lezártam őket, majd száraz dunsztba helyeztem. Néhány nap múlva megkapják a címkét és a pöttyös anyagot a tetejükre.

Rózsaszörp dunsztban

Ezután megvásárolható lesz személyesen, és előjegyezhető a weboldalunkon.