Házi berkenye termés

Egy rég elfeledett íz, igazi különlegesség! Manapság sajnos egyre kevesebb helyen találkozhatunk ezzel a fafajjal. A háziberkenye (Sorbus domestica) rendkívül lassan nő, éppen ezért a fája nagyon kemény, a régi időkben csontfának nevezték. 15-20 éves kora körül kezd termőre fordulni, türelmetlen emberek ezért nem ültették maguknak. Gárdonyi Géza is megemlíti Isten rabjai című regényében: “Ne ültess berkenyét, mert úgysem éred meg a termését!” Az volt a szokás, hogy a fiúgyermek születése napján ültettek egy berkenyefát, így mire felcseperedett, már tudott szedni berkenyét. Több évszázados példányai is állnak a mai napig, ezeket féltve őrzik. Minden egyes példánya védett, és méltán lett 2013-ban az év fája. Akkor nagy figyelem összpontosult a faj körül, mára ez a lelkesedés alábbhagyott, de szerencsére vannak még olyanok, akik nagyra becsülik ezt a különleges fafajt. Itt olvashatsz róla még bővebben: http://www.eletestudomany.hu/az_ev_faja__a_hazi_berkenye

Ha ősz, akkor házi berkenye ❗️? Termése szeptemberben érik, alma, avagy körte alakúak. Az éretlen gyümölcsnek nagyon magas a csersav tartalma, innen is ered népies neve, fojtóska. Ha megérik, élvezeti értéke kibontakozik, rendkívül jellegzetes íze önmagáért beszél. Mindemellet nagyon egészséges, a termesztett gyümölcseink között a legmagasabb a szárazanyag tartalma, viszonylag alacsony a redukáló cukor tartalma. Mára nagyon kevés egyede maradt fent. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hiszen magam is tulajdonosa vagyok egynek, amit féltve őrzök a jövő generációi számára.

Arra gondoltam, hogy idén rendhagyó módon, házi berkenye lekvárból fog készülni a karácsonyi zserbó. Ha aktuális lesz, ígérem megmutatom képekben, sőt, videóban is. ??

Keressétek a YouTube csatornánkat: Erdőből a Kamrába
A szörpöt és lekvárt megtalálhatjátok az Üzletben: