Házi berkenyés zserbó
Nincs karácsony zserbó nélkül! Azt hiszem, hogy ezt mindannyiunk nevében mondhatom. Na, de mi lenne, ha vinnénk bele egy kis csavart? Most egy rendkívül különleges, házi berkenyés változatot mutatok nektek, ahogy én csinálom.
Hozzávalók
- Tésztához:
- 50 g tejföl
- 600 g liszt
- 300 g vaj
- 2db tojássárgája
- 1 csipetnyi só
- 2 dkg élesztő
- 0,5 ek cukor
- 1,5 dl tej
- A töltelékhez:
- 80 dkg házi berkenye lekvár
- 30 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- A csokimázhoz:
- 15 dkg étcsoki
- 7,5 dkg vaj
- 70 ml habtejszín
Elkészítés
Az élesztőt fél evőkanál cukorral a 1,5 dl tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a hideg, felkockázott vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Ezután a két tojássárgáját, a csipetnyi sót, majd a tejfölt adjuk hozzá, és jól összedolgozzuk a tésztát. Négy egyenlő részre osztjuk és 1 órán át hűtőben pihentetjük.
Az első adag tésztából lisztezett deszkán a tepsi méretének megfelelő téglalapot/négyzetet nyújtunk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítunk. Megkenjük a lekvár egyharmadával és megszórjuk a darált dió és porcukor harmad részével. Újabb réteg vékony tészta következik, majd a lekvár és a cukros dió második harmada, amire ismét egy réteg tészta-lekvár-dió réteg kerül. A tetejére borítjuk az utolsó réteg tésztát, amit alaposan megszurkálunk késsel/villával. 175 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a tepsiben pihenni, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk és eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokimázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá 7,5 dkg vajat és 70 ml habtejszínt is, hogy szép fénye legyen. A csokimázat a kihűlt zserbóra csorgatjuk és egy spatulával/késsel szépen egyenletesen elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük, ha a csokoládé teljesen megszilárdult. Ez a házi berkenyés zserbó másnap a legfinomabb, ha addigra marad…
Az elkészítéséről egy rövid videót készítettünk Nektek! Fogadjátok szeretettel!