Galagonya hajtás

Galagonya, a szív gyógynövénye, ’’Isten gyümölcsé’’-nek is nevezik. A népi gyógyászatban a leggyakrabban használt gyógynövények egyike és igazoltan nincs mellékhatása. Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, javítja a szív oxigén-ellátását. Fogyasztása koszorúér-betegségek esetén és megelőzésében is javasolt. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Terhesség alatt is fogyasztható, és mellékhatásai sincsenek. Valóban Isten gyümölcse!

Felhasználása

A galagonya nyugtató hatással is bír, s mivel enyhe hatású, hosszan tartó kezelésre is alkalmas. Erősebb gyógyszerek adagja csökkenthető egyidejű alkalmazás esetén. ’’Szívbarát’’, szíverősítő, szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása van, teájával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti a koleszterinszintet. Alvászavarokra is használható, valamint ízületi gyulladásra, mindemellett emésztést serkentő és étvágyjavító hatása is van. Legfőbb hatóanyagai a szívglikozidok és a flavonoidok.

Mindene használható

Mindezek után felmerül a kérdés jogosan. Miért nincs minden udvarban egy ilyen növény? A kérdés költői. Pedig mindenhol megterem, itt van a Kárpát-medencében évezredek óta, nem kell metszeni, permetezni. Nincsenek jelentős károsítói, és minden részét fel lehet használni. Leveléből, virágos hajtásából gyógyteát főzhetünk salátákat készíthetünk. Gyümölcséből szörpöt, lekvárt, teát, bort és pálinkát lehet készíteni. Fájának színezete nagyon szép, csodálatos faragott alkotások, bútorok készíthetők belőle, bár nagyon kis termetű és lassan nő. Ha még több információt szeretnél megtudni, ajánlom a következő oldalt.

A lekvár kicsit küszködős. Magvai nagyok, a húsa vékony, és mivel nagyon sok a száraz növényi rész (csészelevelek maradványai), legalább kétszer le kell passzírozni. Ha valaki azt mondja, hogy csipkebogyó lekvárt nehéz elkészíteni, még nem csinált galagonyát. A csipkebogyó sétagalopp ehhez képest!

Az én galagonyám

Hazánkban a galagonya (Crataegus) nemzetség 4 faja honos. Ezek közül a leggyakoribb az egybibés galagonya, a Crataegus monogyna, amelyből néhány példány megtalálható kertemben. Ezekből készítem Nektek a szörpöket és lekvárokat.

Arra gondoltam, hogy ma megmutatom a kis galagonyafám életciklusát. Tavasszal gyönyörűen virágzott, ilyenkor a virágos ágvégekből, levéllel együtt gyűjtök be néhány marékkal, ezt szárítva teának fogyasztom. Remek vérnyomáscsökkentő!

Virágzó galagonya

Nyárra szép kis zöld bogyókat hoz, amik aztán őszre bepirosodnak.

Galagonya termésérés

Akkor szedem le, amikor már kezd puhulni, de a dér még nem csípte meg.

Érett galagonya

Szörpöt és lekvárt egyaránt készítek belőle. ?

Főtt galagonya

Íme a lekvár lepasszírozott formában, itt a nehezén már túl vagyunk. Már csak üvegekbe kell tölteni.

Galagonya lekvár

És íme a szörp, kiporciózva. Mehetnek a dunsztba!

Galagonya szörp

És a végeredmény magáért beszél. Nem egyszerű, de megéri! Fogyasszátok egészséggel!

Kész galagonya

Egy kis gondolatébresztő, mire is lehet felhasználni ezt a különleges lekvárt: Galagonyás pohárkrém.