Erdei szamócás vaníliatorta bodzával
Már a neve hallatán összefut az ember szájában a nyál. Erdei szamócás vaníliatorta bodzával… el lehet képzelni ettől tavasziasabb kombinációt, ha sütiről van szó? Imádom a sütés nélküli tortákat, itt mindössze 8 percre kell bekapcsolni a sütőt, így lelkesen hozzá is láthatunk az elkészítésnek.
Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:
Vajas piskóta:
– 100 g puha vaj
– 100 g porcukor
– 100 g liszt
– 100 g tojás
– egy kezeletlen (bio) citrom héja
Bodzás vaníliamousse:
– 250 g tej
– 4-5 tányérnyi friss bodzavirág
– 1 rúd vanília
– 60 g tojássárgája
– 50 g cukor
– 25 g liszt
– 1,5 lap zselatin
– 150 g tejszín
Erdei szamóca-bodza zselé:
– 250 g erdei szamóca lekvár
– 30 g bodzaszörp
– 4 g pektin
– 1 ek. cukor
Erdei szamóca mousse:
– 250 g erdei szamóca lekvár
– 7 g citromlé
– 7 g lapzselatin
– 125 g tejszín
– 43 g cukor
– 21 g víz
– 32 g tojásfehérje
Erdei szamóca-bodza glaze:
– 100 g erdei szamóca lekvár
– 50 g bodzaszörp
– 2 lap zselatin
– kb. fél kiló eper a torta oldalára, erdei szamóca és bodzavirág a tetejére.
Elkészítése
A vajas piskótához a puha vajat a porcukorral és a citrom lereszelt héjával kihabosítom, majd két-három részletben hozzádolgozom a lazán felvert tojásokat is. Végül belekeverem a lisztet. A tésztát sütőpapírra kenem ki szűk egy centi vastagon: egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tortalapra lesz szükség. Érdemes picit nagyobbra kikenni a lapokat, majd kiszúrni a már kisült piskótából. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöm a piskótákat, majd hagyom kihűlni.
A bodzás erdei szamóca zseléhez a szamócalekvárt a bodzaszörppel összeturmixolom: csak nagyjából, darabosra, nem kell teljesen homogénre. Melegíteni kezdem, amikor már gőzöl, hozzáadom a cukorral elkevert pektint, majd forrástól számított egy-két percig főzöm. Ekkor egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm, és kifagyasztom.
A bodzás-vaníliás mousse-t már a torta készítése előtti este elkezdem: a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforralom, majd beleáztatom a bodzavirágokat, és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap a mousse-hoz leszűröm a tejet, ha kell, kiegészítem, hogy 250 gramm legyen. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverem, majd csomómentesre keverem a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzök belőle, majd feloldom benne a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverem a habbá vert tejszínt két részletben.
Az erdei szamóca mousse-hoz a szamócalekvárt a citromlével forrásig melegítem, és feloldom benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. A cukorból és a vízből 120 fokos szirupot főzök. Közben elkezdem felverni a fehérjét. Mikor a szirup elérte a 120 fokot, a tojásfehérjéhez csurgatom, miközben folytatom a habbá verést – egészen addig, míg ki nem hűl, és kemény habot nem kapok. A tejszínt is habbá verem, majd a tojáshabot és a tejszínhabot is az szamócapüréhez forgatom. (Ha valaki kevésbé macerás, cukorszirup nélkül készülő erdei szamóca mousse-t készítene inkább, ahhoz itt lehet receptet találni.)
Összeállítás
Jöhet az összeállítás. A tortakarika aljára kerül a nagyobb piskótalap, erre jön a kifagyasztott zseléréteg. A torta oldalát szorosan kirakom félbevágott eperszemekkel, majd ráöntöm a vaníliamousse-t. Erre óvatosan rányomom a második piskótalapot, és jöhet az erdei szamóca mousse (én kb. 2 decinyit nem tettem rá, túl magas lett volna úgy). Hűtőbe teszem egy éjszakára a tortát.
Másnap elkészítem a glaze-t. A szamócalekvárt a bodzaszörppel forrásig melegítem, majd feloldom benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Kicsit hagyom hűlni, utána elosztom egyenletesen a torta tetején. Hűtőbe teszem a tortát kb. egy órára, hogy a glaze is megkössön.
Tálalás előtt óvatosan körbemelegítem a tortakarikát egy hajszárítóval, majd lehúzom a karikát. Erdei szamóca szemekkel és bodzavirággal díszítem.