A nyári erdő levegőjét jellegzetes illatával betöltő, évelő lágyszárút ki ne ismerné? Az erdei szamóca (Fragaria vesca) rózsaféle, sokadmagával a Fragaria nemzetség tagja. Tavasztól nyár elejéig elhúzódó virágzását szintén elhúzódó termésérés követi, ezért betakarítása nem egyszerű, sokszor lehet keveset szedni.

Felhasználása

Leveléből gyógyteát készítenek, mivel magas a flavonoid tartalma. Termése, ami valójában áltermés, mivel a vacok megvastagodása révén fejlődik, sok C-vitamint és fontos nyomelemeket tartalmaz. Mindemellett nagyon finom, az egyik kedvenc nyári erdei gyümölcsöm.

Termesztése

Nem túl szapora szedni, nagyon aprók a termései. Mindezek ellenére az erdei szamócával foglalkozom a legszívesebben. Nagyon hálás növény, a gondoskodást bőséges terméssel jutalmazza. Jómagam síkágyas fólia termesztési módot alkalmazom. Igen, eléggé meredek gondolat egy vadon termő növényt ilyen intenzív módon termeszteni, de nagyon jól működik. A gyomosodással semmi gondom nincs, és a gombabetegségekkel sem, a fólia ugyanis megelőzi a felfröccsenő csapadékvizet, amely a gombás fertőzések melegágya.

Hogyan készül?

Idén, a kezdeti fagyok ellenére szuper jól sikerült az erdei szamóca. Már alig vártam, hogy elkészíthessem belőle a szörpöket és dzsemeket. Íme a folyamat:

A lehető legnagyobb odafigyeléssel, takargatva a tavaszi fagyoktól nevelgettem a kis szamóca töveket. Így nézett ki az érés kezdete:

Erdei szamóca ültetvényem

Elhúzódik az érés, sokszor szedtem kis adagokat, majd azokat eltettem a fagyasztóba. A napi adag:

Napi adag

Amikor véget ért az érés, kiszedtem a fagyasztóból a kis adagokat, majd egybe feltettem főni, nagyon kevés citromlé kíséretében. A szörp alapja:

Erdei szamóca szörp főzés

Illetve a lekvár alapja:

Erdei szamóca lekvár főzés

Nagyon rövid ideig főztem, éppen csak amíg elkezdett forrni. Ekkor hozzáadtam egy leheletnyi cukrot, éppen csak az íze végett. Ezután kiporcióztam üvegekbe:

Erdei szamóca adagolás

Ami ezután ment is a dunsztba:

Erdei szamóca szörp

A lekvárt egy picit tovább főztem, hogy a nedvességtartalmát elveszthesse, és megfelelő állagú legyen. Kiporcióztam és üvegekbe töltöttem, majd ők is mentek a dunsztba.

Erdei szamóca lekvár

Ezután más dolgunk már nincs is, mint várni, hogy kihűljön, megkapják a címkét és a pöttyös anyagot a tetőre. Fogyasszátok egészséggel!

Ha szeretnétek egy kis ízelítőt a felhasználásáról, nézzétek meg a következő bejegyzésem: Erdei szamócás bodzavirágos torta.

Illetve itt egy másik nagyon hasznos link: https://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/szamoca.html.